Expositie


"Het laatste Beleg van de Vesting Naarden"


Op zaterdag 10 mei 2014 werd herdacht dat 200 jaar geleden, na een beleg van bijna negen maanden, de Franse troepen van Napoleon in Naarden zich overgaven en de vesting weer in handen van Oranje kwam.

Op die dag startte de expositie "Het Laatste Beleg van de vesting Naarden 11…1813 – 05…1814" die tot eind augustus te zien is.

 
 
  

 
 

In deze expositie zie je hoe Napoleontische troepen Naarden niet wilden verlaten en de soldaten van het nieuwe Koninkrijk der Nederlanden langzamerhand de vesting insloten en steeds heftiger gingen beschieten.

Het verhaal ontrolt zich tot de dramatische periode april - mei 1814 toen de halve vesting in puin werd geschoten en de Fransen uiteindelijk de witte vlag hezen en zich gewonnen gaven.

Bij binnenkomst in kazemat IJ zie je links een serie panelen die een “beeld” geven van de politieke toestand in Holland van 1789 tot 1814, en rechts het verloop van de belegering, de "groene serie".

Bijzondere voorwerpen zijn er te zien:  een postduif uit de belegerde stad, het borstbeeld van Napoleon, het uniform van een soldaat van de Bataafse Republiek, het eredegen van Cornelis Kraijenhoff.

   

Prominent aanwezig is het werk van de schilder Pieter Gerardus van Os (1776-1839). Van Os was in de jaren 1813-14 kapitein van een vrijwilligerskorps van de Landweer en getuige van de belegering. Hij heeft dit vast gelegd in een serie schilderijen en prenten die nu behoren tot de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam.

Beschieting van Naarden op een schans bij Kommerrust, april 1814.
(Olieverf op doek, P.G. van Os; collectie Rijksmuseum Amst

TIP Tempelman Illustratieve Produkties - ’t Swafert 3002, 7552 ZG Hengelo - Nederland - Tel: 074 - 242 77 99 - E-mail: info@lextempelman.nl