Een brug voor pelgrimsStenen gooien naar de duivel!

De Jamarat-brug is een voetgangerspromenade in de plaats Mina, vlakbij Mekka in Saoedi-Arabië. Vanaf de brug gooien moslim-pelgrims steentjes naar de drie Jamrah-zuilen, symbool voor de duivel.
Het ritueel is een onderdeel van de Hadj, de bedevaart die alle moslims eens in hun leven maken. Na zeven keer rond de tempel Ka'aba in Mekka te lopen en tussen de heuvels van Safa en Marwah, gaat de bedevaart naar de heilige vlakte van Arafat. Op de terugweg volgt het ritueel in Mina.

   

Jaarlijks nemen miljoenen moslims deel aan de Hadj. Vooral de smalle Jaramat-brug, oorspronkelijk gebouwd in 1963 met slechts één verdieping, leidde tot rampzalige ongelukken. In 2006 kwamen in het gedrang 363 pelgrims tijdens het stenengooiritueel om het leven.

   

Daarop besloten de autoriteiten de oude brug te slopen en een nieuwe promenade te bouwen van vier verdiepingen volgens een ontwerp van het Engelse adviesbureau Crowd Dynamics. De wandelpaden zijn vrij van kolommen, er is een groot aantal op- en afgangen, boven de pilaren zijn zonneschermen bevestigd en extra trappenhuizen dienen als nooduitgangen naar de begane grond.
De eerste twee verdiepingen waren op tijd klaar voor de Hadj van afgelopen januari (2007). Inmiddels zijn ook de derde en vierde verdieping gereed voor de pelgrimstocht die momenteel plaatsvindt.

Tekst en getekende illustraties gemaakt in opdracht van
De Ingenieur / TECHNOLOGIETIJDSCHRIFT.
Geplaatst in de uitgave van 22 december 2007, in de rubriek "De Technische Tekening".

www.deingenieur.nl


Een gedeelte van Tent City bij Mina.

TIP Tempelman Illustratieve Produkties - ’t Swafert 3002, 7552 ZG Hengelo - Nederland - Tel: 074 - 242 77 99 - E-mail: info@lextempelman.nl