De vestingwerken van Vauban

Voor modelbouwers met belangstelling voor oude vestingwerken is de volgende link heel interessant: www.sites-vauban.org/kits-decoupage .
Dit is de website van “Réseau des sites majeurs Vauban”, een netwerkorganisatie van 12 vestingsteden en –werken in Frankrijk. De gemeenschappelijke noemer is dat in deze steden de vestingwerken zijn aangelegd door Sébastian Le Prestre Seigneur de Vauban (1633-1707), een beroemde Franse maarschalk.

De website bevat een uitgebreide educatieve rubriek (Enseignants) met o.a. 14 bouwplaten van vestingtorens, bastions en gebouwen (Kits découpage). Het zijn pdf-bestanden (onder de kop “Désormais disponible”) die gratis zijn te down-loaden. In de begeleidende tekst het advies om de bestanden op formaat A3 te printen en de bemoedigende mededeling dat de modellen geschikt zijn voor jong en oud.

Per onderwerp zijn de onderdelen op 4 bladen geplaatst, met een foto van het model en een samenstellingstekening met de onderdeelnummers. Geen beschrijving voor het maken. Voor de volgorde waarin je de onderdelen monteert kun je het beste de nummering volgen, hoewel ik aanraad om eerst met de losse samenstellingen te bepalen wat praktisch is.

De modellen zijn tamelijk simpel. Ze geven meer een impressie van het bouwwerk dan een natuurgetrouwe weergave.

Dit model van de vestingstad Briancon  (La Ville Haute) is daar een voorbeeld van. De schuine daken van de huizen zijn plat uitgevoerd, waarbij lichte en donkere vlakken de suggestie van schuine dakvormen geeft. Het pdf-bestand heb ik op A3-formaat 200 grs biotop papier laten printen, wat een model oplevert van 200 x 200 x 40 mm.

 

Om het model iets meer volume te geven en te kunnen presenteren met een titel, heb ik een vierkant plateau gemaakt. Zo ook voor de toren Van Tatihou. Dit model bestaat uit twee helften; de ene helft heb ik vast gelijmd op het plateau, de andere helft kan om een houten pennetje draaien, zodat je een inkijk hebt op het interieur.

 

De toren van Tatihou
De vier pagina’s van dit pdf-bestand heb ik op A4-formaat laten printen; het model meet dan 140 x 140 x 140 mm.
Een misser in deze bouwplaat is de uitslag van het ronde koepeltje van de kleine toren. De schillen die aan het verticale doorsnede-vlak grenzen zijn foutief gevormd, nl. gebogen. Een principiële fout; ik heb de uitslag opnieuw geconstrueerd.
Klik op de afbeelding van de gecorrigeerde koepel; voor het uitprinten op de juiste grootte, gebruik de schaalbalk van 30 mm.

 

Bastions van de vestingstad Brisach.
Bouwplaat geprint op A4-formaat, model 210 x 140 x 30 mm.
Model geplaatst op een presentatie-plateau.

 

TIP Tempelman Illustratieve Produkties - ’t Swafert 3002, 7552 ZG Hengelo - Nederland - Tel: 074 - 242 77 99 - E-mail: info@lextempelman.nl