Historische informatie

Groepsschuilplaatsen Type P

 

   
Frontzijde van een schuilplaats. Achterzijde van een schuilplaats; zicht op de ingangsopening, ca. 1 meter in het vierkant.

 

 

Tussen november 1939 en mei 1940 zijn er verspreid over de hele Nieuwe Hollandse Waterlinie 570 groepsschuilplaatsen Type P van gewapend beton gebouwd. Door de afgeschuinde vorm werden ze ook wel 'pyramide' genoemd. De schuilplaats moest met zijn 2,15 meter dikke betondak bescherming bieden aan 11 man. De haken aan de zijkanten dienden voor het aanbrengen van camouflagemiddelen, zoals netten of een gronddekking van grasplaggen. De muurdikte varieerde van 1,50-1,80 meter (frontmuur) tot 0,60-1,00 meter voor de overige muren. De schuilplaats heeft ingebetonneerde buizen voor ventilatie en telefoonverbinding. De uitstulping op het dak was bedoeld voor een periscoop, die echter nooit is aangebracht.

 

 

 

 

De Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het oostfront van de Vesting Holland.
Tijdens de mobilisatie van 1939 zijn tussen de forten (rode vierkantjes) loopgraafstellingen (of groepsnesten) aangelegd. 

Bovenaanzicht van een gevechtsopstelling of
groepsnest. Een zig-zag verlopende loopgraaf,
bezet door 11 man infanterie,
bewapend met
geweren en mitrailleurs.

      Zicht op een gevechtsopstelling met loopgraaf.
       De groepsschuilplaats heeft een dekking van
       grasplaggen.


 

AANRADER!

Als je wilt zien hoe veel beton en hoe weinig ruimte deze schuilplaats is, ga eens kijken waar de Diefdijk de A2 kruist, ca. 2 km ten westen van Culemborg. De Diefdijk loopt van fort Everdingen zuidwaarts.

De doorgezaagde schuilplaats en het omliggende terrein vormen het Project Bunker 599, een ontwerp van Ronald Rietveld (Rietveld Landscape) en kunstenaar Erick de Lyon (Atelier de Lyon).
Dit opmerkelijke project omschrijven ze zelf als volgt:

“Het Project Bunker 599  maakt deel uit van een grotere strategie van Rietveld Landscape / Atelier de Lyon om de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) voor het grote publiek toegankelijk en beleefbaar te maken. Het project onthult twee geheimen van de 80 kilometer lange NHW.
Door één keer het binnenste van de bunker (groepsschuilplaats) te laten zien ontstaat een andere kijk op de 400 nog overgebleven groepsschuilplaatsen.
Doordat de snede van de doorgezaagde bunker overgaat in een steiger en tenslotte in een dubbele rij palen ontstaat een lijn die de inundatiehoogte (de hoogte van het water als het land onder water gezet zou worden) aangeeft.
De gespleten bunker is een publieke attractie voor de bezoekers van Diefdijklinie (NHW). Tevens kunnen honderdduizenden passanten vanaf de A2 het object zien”.

Opdrachtgever: Dienst Landelijk Gebied
Status: realisatie 2010, Dutch Design Award 2011
Rijksmonument: 15 mei 2012

Rietveld Landscape: www.rietveldlandscape.nl

Atelier Erick de Lyon: www.delyon.nl

 

Deze doorgezaagde schuilplaats is als bouwplaat in schaal 1:50 verschenen.
Zie verder bij "Modellen-overzicht".

 

LITERATUUR
Sterk Water, De Nieuwe Hollandse Waterlinie    Auteur: Chris Will 
Uitgave: Stichting Matrijs, Utrecht
Versteende Ridders, De Nieuwe Hollandse Waterlinie   Auteurs: Douwe Koen e.a.
Uitgeverij Blauwdruk
De Nieuwe Hollandse Waterlinie in vogelvlucht   Auteurs: Lex Tempelman & Chris Will  
Uitgave: Projectbureau NHW, Utrecht

OP HET WEB
Zeer uitgebreide overzichtsite over forten, linies en stellingen
http://www.forten.info

TIP Tempelman Illustratieve Produkties - ’t Swafert 3002, 7552 ZG Hengelo - Nederland - Tel: 074 - 242 77 99 - E-mail: info@lextempelman.nl